Kellojen siirtelyä heti aamusta. Ei vanhan vitsin mukaan makuuhuoneesta olohuoneeseen ja olohuoneesta keittiöön jne. Vaan ihan ajan muuttamista. Vähän aikaa piti arpoa oikeaa aikaa, kun en tiennyt että olivatko puhelin ja kannettava automaattisesti vaihtaneet aikaa (kyllä olivat), mutta onneksi Polar Loop ei varmasti ollut, joten siitä sain sitten oikean ajan.

Kelloista ja ajasta tuli mieleen taas sellainen juttu, että täällä päivä alkaa myöhemmin ja päättyy myöhemmin kuin Suomessa. En tarkoita aikaeroa vaan päivän kulkua. Aamusta on pitkään hiljaista ja illalla meno ja liikenne jatkuu myöhempään.

Normaali työaika täällä esim. konttoreissa alkaa 8.30, sitten klo 12-14 on lounastauko ja työnteko jatkuu klo 17.30 saakka. Isot kaupat ovat tietenkin eri asia. Pienet kaupat ja monet turistipaikatkin, esim. museot, ovat päivällä pari tuntia kiinni.

Ihan pieniä lapsia ja koululaisia näkee vielä illalla yhdeksän jälkeen tulevan perheen mukana kaupasta ja istuvan kahviloissa.

Viimeisimmän retken opas kertoi minulle tästä, kun kysyin. Hän kysyi, että mites Suomessa ja oli ihan järkyttynyt, kun kerroin, että työt alkavat jopa klo 7. Kun kerroin, että työt päättyvät sitten neljältä, niin hän kysyi, että onko se siksi, että tuo on valoisaa aikaa Suomessa. Sitten hän vasta järkyttyikin, kun kerroin, että talvisin valoisaa on tuskin lainkaan, joulun tienoilla ehkä kymmenestä kolmeen. Ja että se on yksi syy, miksi me olemme talven täällä. Hän totesi, että siinä taas yksi syy, miksi hän asuu ja pysyy Madeiralla. Tämä sama opas oli aikaisemmallakin retkellä meillä ja silloin hän kertoi, että palkka ei ole kovin hyvä, työtä ei aina ole, mutta ilmasto ja ihmiset ovat se syy, miksi hän haluaa asua täällä. Enpä ihmettele.

 

WP_20141125_004.jpg