Syksy tulee tännekin.

Emme me sitä muusta ole huomanneet kuin ihmisten pukeutumisesta ja vaatekauppojen valikoimista.

Turistit kulkevat edelleen hellemekoissa ja sortseissa ja sandaaleissa, mutta paikalliset ovat jo varustautuneet talveen. Vaatekaupat pursuavat toppatakkeja, villapaitoja, talvikenkiä yms. Ihmisillä on päällään nyt samalla tavalla kuin suomalaisilla Suomessa 20 asteen pakkasessa. Ei voi mitään, mutta kyllä huvittaa. Eilenkin oli lämminta sellaiset 22 astetta ja näin nuoren tytön, jolla oli farkut, paksu takki ja mokkanahkaiset, tekoturkisvuoriset talvisaappaat. Luulisi, että noissa tamineissa olisi tukala olo, mutta ei kai sitten ole.

Täsmälleen päinvastoin oli muutama vuosi sitten keväisessä Irlannissa. Hyytävä tuuli ja kymmenisen astetta lämmintä. Irlantilaiset pistelivät menemään sortseissa ja t-paidoissa ja me mätimme päällemme suurin piirtein kaikki vaatteet, mitä oli tullut mukaan otettua.

Ihminen siis tottuu kaikkeen, lämpötilaankin.

Sen verran on meilläkin aineenvaihdunta muuttunut täällä, että enää ei hiki virtaa vuolaana, kun vähänkin eväänsä heilauttaa. Nyt pystyy jo kävelemään päivällä kohtuullisen matkan. Alussa hiki valui ja vettä kului litra tunnissa, jos vähänkin liikkui.

Juomavettä menee 5 litraa päivässä. Juomaveden ostamme kaupasta, viiden litran pönttö maksaa 69 senttiä. Tiskaamiseen, kahvinkeittoon yms käytämme hanavettä. Itse vesi on kuulemma täällä ihan hyvää ja juotavaksi kelpaavaa, mutta putkisto on vanhaa ja huonokuntoista, ja sen takia hanavettä ei suositella juotavaksi. Kaupasta näkyy paikallisetkin ostavan paljon vettä, joten kai tuo juttu hanavedestä pitää paikkansa.

 

IMG_2320.jpg